DOLAR: 34.6 TL
EURO: 36.4 TL

1937’DE TİREBOLU’DA 19 MAYIS ŞENLİKLERİ

5 yıl önce
747 kez görüntülendi

Resim bulunamadı
Reklam

Yıl 1937…
“Tirebolu’da Yapılacak 19 Mayıs Şenliklerine Ait Proğram” başlığı ile “Tertip Heyeti” tarafından duyurulan bayram kutlamaları, saat 10.00’dan itibaren yoğun ve çok renkli bir şenlik olarak hazırlanmıştı. 19 Mayıs’ta saat 10.00’da başlayacak olan kutlamalar, yayımlanan geniş proğram içeriğine göre saat 18.35’te sona erecekti.

Program kapsamında yer alan eğlenceler ve çeşitli dallardaki yarışlar, saat ve dakika bazında önceden ilan edilmişti. Gün boyu sürecek olan şenliğe dair duyuruda, şenlikte yer alacak etkinliklere dair (saat ve dakika ayrıntılarının tümünü aktarmıyoruz) şu bilgiler verilmişti:
100 metre sürat
200 metre sürat
400 metre bayrak
1500 metre mukavemet
110 metre mânialı koşu
Yumurta yarışı ve tank yarışları gibi eğlenceler.
Bir adım uzun atlama
Üç adım uzun atlama
Durarak yüksek atlama
Hız alarak yüksek atlama
Gülle atma
5000 metre mukavemet piramit hareket numaraları
İstirahat (saat 13.00-14.00)

İstirahat müddeti esnasında tabanca ile müsabaka ve hediye atışları yapılacaktır. Müsabakaya girecekler için tabanca bulundurulacak fakat fişeğini sahada satın alarak kendisi temin edecektir. Bu esnada yoğurt yemek ve çuval yarışları gibi eğlenceler de yapılacaktır.
Yağlı pehlivan güreşleri
Merasim hazırlığı (saat: 14.15)
Merasim (İstiklal Marşı ile sahaya bayrak çekilişi, hitabe, mektepliler ve spor kulüplerinin ayrı ayrı beden terbiye hareketleri ve geçit resmi)
Öğretmenlerle Halkevi spor arasında voleybol maçı
Halat çekme (Üç spor kulübüyle jandarma sporcuları arasında)
Futbol
Eğlenceli eşek yarışları (Akgün gazetesi, 13 Mayıs 1937).

Yaygın kaynaklara göre, “Gençlik ve Spor Bayramı”, ilk kez Samsun’da “Gazi Günü” adıyla kutlanmıştı. 1935’in 24 Mayıs’ında ise “Atatürk Günü” olarak resmiyet kazanan bu kutlama, Beşiktaş’ın girişimleri ile Fenerbahçe stadında ilk kez 19 Mayıs’ta gerçekleştirilmiş, Galatasaray ve Fenerbahçeli sporcuların da katılımıyla bir “Spor Günü” halini almıştı. Bir süre sonra Spor Kongresi’nde Beşiktaş kurucu üyesi Ahmet F. Aşeni’nin önerisiyle Atatürk Günü’nün tüm gençliğe mâl edilmesi adına “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” olarak her yıl gerçekleştirilmesi kabul edilmişti.
20 Haziran 1938 tarihli kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmış, ancak 12 Eylül darbesinin ardından “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” adını almıştı.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık