TURİZMDE ÇEVRE İLLERİN GERİSİNDE MİYİZ?
Ekonominin ana kaynaklarından biri olan turizmin gelişmesi için illerin yarış halinde olduğunu görüyoruz.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Turizm deyince öncelikli olarak akıllara yaylalar, doğal güzellikler, tarihi mekanlar ve yöresel yemekler gelmektedir.
Ülkemizin en güzel yaylaları Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, bölgenin de de en güzel yaylaları Giresun’dadır.
Turizm yönünden son yıllarda ataklar yapılsa da Giresun’un komşu illere göre geri kaldığı görülmektedir.
Komşu Ordu ilinde teleferiğin yanında dağ kızağı da hizmete girmiş, Fatsa ilçesinde denizde bulunan küçük bir kayalığın reklamı yapılarak tekne seferleri düzenlenmektedir.
Perşembe Yaylası ve menderesleri, Mesudiye Keyif Alan Yaylası, Gölköy Ulugöl Tabiat Parkı yolu başta olmak üzere, birçok yaylanın yolu beton ve asfalt olup, oldukça bakımlıdır. Çambaşı yaylasına ulaşım yolu iyileştirme çalışmaları ise devam etmektedir. Turizm yönünden de bu yerler çok canlıdır.
Trabzonda bulunan Uzungöl, Zigana, Sis Dağı ve Sultan Murat Yayla yolları çok bakımlıdır. Ve bölge turist kaynamaktadır.
Rize’de Ayder, Elevit, Ovit, Hamdüzü Yayla yolları ile Dua Tepesi Mesire Yeri yolları oldukça bakımlıdır. Bölgede turizm oldukça hareketlidir.
Gümüşhane’de; Zigana Güvende, Kazıkbeli yayla yolları asfalt ve beton olup, Zigana’da da kayak merkezi mevcuttur. Ulaşım problemi olmadığından yaylaları oldukça canlıdır.
Bu 4 ilde de yaylalara ulaşım yolları başta olmak üzere olmak üzere turizm altyapısı kısa zamanda geliştirilmiş, buna paralel olarak da turist sayısı ve turizm geliri de sürekli atış göstermiştir.
İlimizde ise yaylalara ve turizm merkezlerine ulaşım yollarında iyileştirmeler olsa da yeterli değildir.
Ordu denizde bulunan bir kaya parçasını bile değerlendirirken, Doğu Karadeniz’in insan yaşayabilen tek ada’sı olma özelliğine sahip bu yönüyle dünyada meşhur olan Giresun Adası maalesef yeterince değerlendirilememiş, Ada’ya ulaşımı sağlayan tekne bile sahipsizlikten bir önceki Vali döneminde ilimizden ayrılmak durumunda kalmıştır.
Yine Giresun Kalesi de bir türlü cazip hale getirilememiştir. Geçmişte Kaleye polis escortluğunda çıkan tur otobüs seferleri yine bir önceki Vali döneminde son bulmuştur.
Türkiyede eşi benzeri bulunmayan Kulakkaya Yaylasında iyileştirmeler yapılsa da yeteri kadar turizme açılamamıştır. Bölgenin en önemli avantajı ise Mavi Göl ve Göksu Travertenlerine yakın olmasıdır. Bu iki yeri ziyaret eden turistlerin Kulakkaya Yaylasını da programlarına alması için çalışmalar yapılması gereklidir.
Son yıllarda turizmde en önemli kazanımımız Mavi Göl ve yapay olarak yapılan Göksu Travertenlerdir. Emeği geçenleri kutluyorum. Altyapı eksiklikleri bulunan ve birbirine yakın bu iki yerde turistlerin daha uzun süre kalabilmeleri için acilen turistlerin ihtiyaçlarını giderecek mekanlar yapılması gereklidir. Diğer yandan 1 km.lik bozuk yol yüzünden gidilemeyen Kuzalan Tabiat Parkı’nın üst bölgesinde bulunan ve dünyada eşi benzeri olmayan Kuzalan Travertenlerini de turizme kazandırmalıyız
Daha önceki yazımda belirttiğim gibi Sis Dağı bölgesinde ( Hamzalı Obası çevresi ve etekleri ile Kayasis Mevkiinde) dünyada eşi benzeri bulunmayan 6 çeşit yaban gül’ünün bulunduğu Eynesil Ören Sis Dağı yolunun iyileştirme çalışmaları devam etmektedir. Bir an önce tamamlanmasını temenni ediyoruz. Ayrıca Sis Dağı’nda Orman Parkı ve Paşaca Şelaleleri adı altında bulunan Parkı turizm açısından nadir bulunan mekanlardan olup, ilimiz açısından avantaja çevrilmelidir. Yol’u yapıldığında Sis Dağı Giresun için Turizm açısından önemli bir cazibe merkezi olacak ve ilimize büyük bir katma değer sağlayacaktır.
Özetle komşu iller Turizm yönünden atılım üstüne atılım yaparken, bizde ise her nedense turizm potansiyellerimiz yeterince değerlendirilememiş, bu alandaki mevcut kazanımların bazılarıda ilgisizlik ve bakımsızlıktan atıl hale gelerek gerilemiştir.
Giresunlular; siyasetçi ve idarecilerden diğer alanlarda olduğu gibi turizm de de müjde olarak kamuoyuna açıklanan vaatlerin bir an önce hayata geçirilmesini beklemektedirler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.