DOLAR: 34.6 TL
EURO: 36.4 TL

GİRESUN ADASI NASIL CANLANIR?

2 ay önce
64 kez görüntülendi

GİRESUN ADASI NASIL CANLANIR?
Reklam

Temmuz ayı’nın ikinci yarısında Sayın Vali Mehmet Fatih Serdengeçti Sayın Milletvekili Ali Temur ile birlikte Giresun Adası’na giderek “Giresun Adası Çevre Düzenlemesi Projesi” ile ilgili açıklama yaptılar.

Açıklamada önümüzdeki aylarda ihalesi yapılacak olan projenin hayata geçmesiyle Giresun Adası’nın turizme kazandırılacağını belirttiler.

Rahmetli Vali Ali Haydar Öner’in görev yaptığı (2000-2002) yıllarda altın çağını yaşayan Ada bugünlerde deyim yerindeyse yıkım çağını yaşamaktadır.

O dönemde Çevre Koruma Vakfı’nın desteğiyle Ada’yı koruması ve ufak bakımlarını yapması için bekçi görevlendirilmişti. Rıhtımdan Ada içine doğal yürüyüş merdiveni yapılmış, su kuyusu temizlenerek içilebilir hale getirilmiş ve akarı mevcut tuvalete bağlanmış, tarihi surlara tehlike oluşturan ağaçların ve yabani otların sürekli temizliği yapılıyordu. Yine Ada yamaçlarındaki erozyona maruz olan toprağın çalı takviyeli teraslarla muhafazası sağlanmıştı. Bitki envanteri çıkarılarak kayıt altına alınmıştı. En önemlisi ise Adaya ulaşımı sağlayacak bir tekne satın alınmıştı. O dönemlerde Özellikle yaz döneminde Giresun Adası yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelerek adeta ALTIN ÇAĞINI yaşamıştı.

Çevre Koruma Vakfı’nın kapatılması ile Ada’ya yapılan hizmetler de askıya alınmıştır.

Ada’nın açıklanan yeni projesinde; seyir terası, yürüyüş yolları, karşılama merkezi, iskele, oturma grupları, banklar ve ahşap yapılar yapılacağı belirtilmektedir.

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi 2013 yılında bugünkü para ile yaklaşık 9 milyon TL’ye yapılan Giresun Kalesindeki seyir terası 10 yılda çürüyüp kullanılamaz hale gelmiştir.
Yine 2004 yılında Ada’ya ahşaptan yapılan seyir terası deniz dalgaları tarafından yutulmuş, piknik masaları kısa sürede çürümüş, ağaçların arasına yapılan suyu ve foseptik çukuru olmayan tuvalet’de kullanılamadan çürüyüp gitmiştir.

Her iki örnekte de görüldüğü gibi bölgemiz yağışlı ve nemli olduğundan ahşaptan yapılan ve üzeri açık oturma grupları ile döşemeler çok kısa sürede çürüyerek kullanılamaz hale gelmektedir.

Bu nedenle Ada da kullanılacak ahşap malzemelerin kısa sürede çürümemesi için mutlaka ve mutlaka iyi emprenye edilmiş olması gerekmektedir. Aksi halde verilen emekler boşa gitmiş ve devletin parası da çarçur edilmiş olur. Giresun halkı da bu olumsuzluğu ve sorumlularını yıllarca hafızasından silemez.

Ayrıca adaya yapılacak işlerin ihale şartnamesine uygunluğu da titizlikle denetlenmelidir.

Proje haricinde Ada’da yapılabilecek öncelikli işleri de şöyle sıralayabiliriz;

Asırlar önce yapılan tarihi surları tehdit eden ağaçların acilen temizlenmesi.

Adaya deniz altından su ve elektrik götürülmesi.

Toprak bütünlüğünün korunması için erozyonu önleyecek çalışmaların yapılması.

Ada’daki diğer tarihi kalıntıların meydana çıkarılarak koruma altına alınması.

Ada’da devamlı bir görevli bulundurulması.

Yetkililerin müjdelediği gibi Giresun Adası ile ilgili projenin bir an önce ihale edilerek, en iyi şekilde yapılması ve önerilerimizin de değerlendirilerek Ada’nın cazibe merkezi haline gelmesi kamuoyu beklentisidir.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık