DOLAR: 36.0 TL
EURO: 37.2 TL

DERE YATAKLARINDAN KAÇAK KUM VE ÇAKIL ALINIYOR MU?

22 saat önce
20 kez görüntülendi

Resim bulunamadı
Reklam

İlimiz genelinde İl Özel İdaresi tarafından ruhsatlandırılmış yaklaşık 20 civarında kum çakıl ocağı bulunmaktadır.

Bu ocakların denetimleride İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır.

Ocaklar belirlenen rezerv alanı dışından ve talvek kodu ( Akarsu yatağının en derin yerlerinin birleştirilmesi ile oluşan hat) altından malzeme alıp işleyemezler.

İlimiz genelindeki dere yataklarından zaman zaman kaçak kum, çakıl vb. malzemelerin alındığı basın yayın organları ile sosyal medyada yer almaktadır.

Bu noktada devletimizin ilgili kurumları da zan altında kalmaktadır.

İl Özel idaresi’nin Aksu ve Harşit Vadisi’nde iki konkasör tesisi vardır. Tesisler, Özel İdare bünyesinde kurulan şirketler tarafından işletilmektedir. Harşit Vadisi’ndeki tesiste 2024 yılında geçmiş yıllara göre üretimde ve elde edilen gelirlerinde bariz bir şekilde düşüş olduğu çeşitli ortamlarda dillendirilmektedir.

Tesiste; 2021, 2022, 2023 ve 2004 yıllarında ne kadar malzeme üretilmiş ve ne kadar gelir elde edilmiştir? Önceki yıllara göre, 2024 yılında üretimde ve gelirde düşüş var ise sebebi kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır.

Diğer yandan kum çakıl ocaklarında şaibeleri sonlandırmak, malzeme miktarlarını belirlemek ve kübajlarını doğru tespit etmek maksadıyla özel idare’nin 2022 yılında satın aldığı drone’nin aktif olarak kullanılıp kullanılmadığı da kamuoyu tarafından merak edilmektedir.

Kaçak malzeme alınmasının önlenmesi için neler yapılabilir?

Ocakların malzeme alacak olduğu yerin malzeme alınmadan önce ve alındıktan sonraki durumu bu maksat için alınan drone ile tespit edilmesi.

Özel İdarenin 112 Acil Sisteminde olduğu gibi kamera sistemi ile kum çakıl ocaklarını 7- 24 saat gözetlenmesi ve kontrol edilmesi hiçte zor olmayacaktır.

Kum çakıl ocaklarının kantarlarına ve ayrıca alanı görecek şekilde özel idarenin erişimine açık kamera sistemi kurulması, bu sistemde kantara giren aracın plakası, boş ve dolu olarak tartısı, malzemenin cinsinin kayıt edilmesi.

Konunun birinci derecede sorumlusu İl Özel İdaresi başta olmak üzere, Jandarma, DSİ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün denetimlerini arttırmaları.

Denetim sonuçlarının Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda sahtekarlığı yapan firmaları açıkladığı gibi, Valiliğin’de dere yataklarından kaçak kum, çakıl ve malzeme çalan şahıs ve firmaları teşhir etmeleri.

Yukarıda belirtilen tedbirlerin alınması halinde, kum çakıl ocakları üzerindeki şaibelerin ortadan kaldırılabilmesinin mümkün olabileceği öngörülmektedir.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık