DOLAR: 38.3 TL
EURO: 43.5 TL

EKONOMİ KOORDİNASYON KURULU’NA ÖNERİLERİMİZ

1 hafta önce
41 kez görüntülendi

Resim bulunamadı
Reklam

İlimiz çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu Toplantısı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz Başkanlığında 18 Nisan tarihinde ilimizde yapılacak.

Toplantıya;
Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ile DOKAP’a bağlı 11 ilin Valisi dahil ilgili bürokratlar katılacak.

Bu toplantıda; bölgeler arası gelişmişlik farklarının en aza indirilmesi ile ilgili yapılması gerekenler ele alınacak. Bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sunacak olan yatırım, üretim ve istihdamı artırıcı proje ve konular değerlendirilecek.

Bölgeler arası gelişmişlik farklarının yanında, aynı bölgede bulunan iller arasında da gelişmişlik bakımından uçurum bulunmaktadır.

Örneğin, aynı bölgede bulunan Ordu ve Trabzon illerine kıyasla ilimiz, her bakımdan acil müdahale edilmesi gereken bir konumdadır. Bu illerle ilimiz arasındaki gelişmişlik farkı hızla büyümektedir.

Umulurki üst düzey bu toplantı, bu soruna da bir çare bulur.

Bu önemli kurula, bölgemiz ve ilimiz ile ilgili önerilerimiz olacak.

Bölgemiz ile ilgili öneriler;

-Müjdesi verilen Karadeniz Sahil Demiryolu projesinin bir an önce başlatılarak tamamlanması.
Tirebolu Gümüşhane demiryolu projesinin hayata geçirilmesi.

-Samsun’dan Artvin’e kadar, 7 ili kapsayan Yeşil Yol projesinin bir an önce tamamlanması ve tamamlanan yolların bakımının sürekli yapılması.

-Bölge halkının büyük çoğunluğunun tek geçim kaynağı fındıktır.
Zirai dondan zarar gören fındık üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesi.
Bu yıl alan bazlı desteklerde dönüm başına 366 lira temel destek ödemesi yapılacaktır. Bölgemizin coğrafi şartları göz önünde bulundurularak, batı bölgelerindeki fındık üreticilerine göre daha fazla alan bazlı destek ödemesi yapılmalıdır.

-Bölgemizde son yıllarda mera arazileri işgal edilerek, plansız, projesiz kaçak binalar yapılarak çarpık yerleşim yerleri oluşturulmaktadır.
Bu soruna acil çözüm bulunması gereklidir.

İlimiz ile ilgili sorunlar;

-Bu önemli toplantının yapıldığı salon oldukça yetersiz ve Giresun’a yakışmamaktadır.
Acilen Kongre Merkezi gereklidir.

-Güney Çevre yolu bir an önce bitirilmelidir.

-Trabzon Karayolları Bölge Müdürlüğünün ilimizdeki birimi, şeflik statüsünde olduğu için yeterince hizmet yapamamaktadır.
Bu nedenle; karayollarının ilimiz dahilinde bulunan; yol, köprü, üst geçit ve tünelleri bakımsız olup, tünellerin birçoğunda da aydınlatma yetersizdir.

-Bakanlarımız, Ordu İl sınırından Giresun il sınırına piraziz’de girdiklerinde karayolunun perişan halini görmüşlerdir. Toplantının yapılacağı salonun yanında bulunan üst geçitin demirleri bakımsızlık ve pas nedeniyle çürümeye başlamıştır.

-Çözüm için; OR-Gİ Havaalanı gibi, Giresun ve Ordu ilini kapsayan bir Karayolları Bölge Müdürlüğü kurulmalıdır.

-Giresun Limanı ve tahıl deposu başka bir yere taşınmalıdır. Mevcut liman alanı, rekreasyon alanı olmalıdır.

-Karadeniz’in insan yaşayabilen tek Adası olma özelliğine sahip Giresun Adası’nın turizme kazandırılması hem Giresun, hem de bölgedeki illerin menfaatine olacaktır. Giresun Kalesi, Giresun Adası ve Gedikkaya üçgeninde teleferik projesi hayata geçirilmelidir.

Dünyada eşi benzeri olmayan Kuzalan Travertenleri ve Şelalelerine yollarının bozukluğu nedeniyle ulaşım sağlanamamaktadır. Mavi Göl’den, Kümbet’e ulaşımı sağlayacak 13 km.lik yol, Yeşil Yol kapsamına alınıp yapıldığında, bölge turistlerin akınına uğrayacak, kazanan Giresun’un yanında çevre illerde olacaktır.

-Dereli -Şebinkarahisar Karayolu ile Doğankent- Kürtün Karayolu iyileştirilmelidir.

İlimizdeki elektrik altyapısı oldukça eski olduğundan, sık sık elektrik kesintileri meydana gelmektedir. Bu soruna da acilen çözüm bulunması gerekmektedir.

-İl’deki mevcut istihdamı korumak ve yeni istihdam alanları oluşturmak için, sigorta primi teşviği ve aktif iş gücü programları uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca çikolata ve fındık mamülleri imalatı vb. gibi sektörlere yatırım yapmak isteyenlere bölgesel teşvik verilmelidir.

Sonuç cümlesi olarak;

Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile icracı bakanların katılacağı toplantıda elbette ilimiz ve bölgemiz için önemli projeler konuşulacak, nelerin yapılabileceğinin istişareleri yapılacak. Önemli olan, bu projeler kısa sürede hayata geçirilerek bölgedeki illerin kalkınmasıdır.

Toplantı ilimize bölgemize ve ülkemize hayırlı olsun.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık