DOLAR: 34.6 TL
EURO: 36.4 TL

“HARS AKADEMİ” ÜZERİNE

5 yıl önce
752 kez görüntülendi

Resim bulunamadı
Reklam

Hars Akademi; kültür, sanat ve mimarlık üzerine 2018’de yayın yapmaya başlayan uluslararası hakemli, akademik bir dergidir. Bilim sahasına katkıları yönünden daha yayınlanmış ilk iki sayısında iddialı çalışmalar mevcuttur.

“Kültür, sanat ve mimarlık alanlarına yönelik araştırma, inceleme, derleme ve makaleleri kapsamına alan” derginin emektarı, editörü Giresun Üniversitesi Öğr. Üyesi, Doç. Dr. Sayın Hatem Türk hocamızdır. Derginin yayın kurulunda çeşitli üniversitelerden farklı uzmanlık alanlarında önemli isimler bulunmaktadır.

Doç. Dr. Hatem Türk, derginin amacını şöyle özetlemiştir: “…Hars Akademi dergisi, Türk kültürünün temel değerlerini alt yapısı kabul etmekle yurt içi ve dışındaki kültür sanat ve mimarlık alanlarındaki çalışmalara destek vermeyi amaçlamaktadır.”

Akademik çalışmaların titizlikle hakem değerlendirilmesine tabi tutulduğu bu değerli yayın organında, alanında uzmanlaşmaya çalışan lisansüstü öğrenim görmekte olan taze kanlara da yer verilmesi, derginin gençleri bilim yolunda heveslendirme ve teşvik etme gayretinin ve aynı zamanda temel amacının her kesimden bilim olduğunun önemli bir göstergesidir.

Bir derginin ilk sayısında yazısının olması, herhalde bir akademisyen için oldukça özeldir. Hars Akademi’nin ilk sayısında yer almış kıymetli yazılar ve yazarları şunlardır: “Anadolu Kilimlerinde Sanatsal Değerler” (S. Senem Uğurlu), “Sınıfsız Bir Giysi Olarak Denim” (H. Nurgül Begiç, Ceren Öz, Rukiye Kaya), “Cumhuriyet Dönemi Türk Şiirinde Kadının Sesi: Türkan İldeniz” (Neslihan Bodur), “Türkçü Bir Kadın Hareketi: Ayşe Dergisi” (Hatem Türk), “Rölyef Etki Açısından Dokuma Kumaşlarda İplik” (G. Şefika Berber, F. Nur Başaran), “Köy Enstitüleri Dergisi Üzerine Bir İnceleme” (Emine Gut), “Nahit Ulvi Akgün’ün Şiirlerinde Otobiyografik İzler” (Nurgül Gürsoy).

Hars Akademi, ikinci sayısında (Aralık-2018) yine farklı alanlarda 11 adet araştırma makalesi, 1 adet kongre değerlendirme yazısı ve 1 adet kitap tanıtımı ile yayınlanmıştır. Bu sayıda dil, şiir, roman, oyun, hikâyecilik, müzecilik, sohbet, azınlıklar, vb. konular farklı yazarlarca ele alınmıştır. Böylesine renkli bir uluslararası hakemli yayın organının daha ilk sayılarındaki istikrarı, dergi için gelecek vaat etmektedir. Dergi, şimdilik DRJI endeksinde taranmaktadır. Kısa vadede diğer uluslararası onlarca alan endeksinde de taranmaya başlanacağına şüphe yoktur.
Derginin 220 sayfalık ikinci sayısında yer alan çalışmalar ve yazarları ise şunlardır:

“Arif Nihat Asya’nın Şiirlerinde Adana” (Songül Cansız), “Anadolu Sohbet Geleneğinden Bir Kesit: “Gramofon Avrat” ve “Oyuncu Kadın” Hikâyeleri” (Hatice Gündoğan), “Kongre Değerlendirme / 9. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresinin Ardından (20-23 Kasım 2017)” (Mehmet Özdemir), “İtalya Deniz Müzeciliği -Trieste Civico Museo Del Mare ve Genova Galata Museo Del Mare – Örnekleri” (Mustafa Gürbüz Beydiz), “Romanda Kadının Annelik Rolü: Üç İstanbul, Sultan Hamid Düşerken, Miras Ve Esir Şehrin İnsanları’nda Anneler ve Çocukları” (Hilal Özkaya), “İki Şehir Bir İnsan, Artvin’den İstanbul’a Bir Şairin Güldestesi: Leylâ Şahin” (Sümeyye Çelik), “Veremin Gölgesinde Bir Şair: Muzaffer Tayyip Uslu’nun Şiirlerinde Otobiyografik İzler” (Ebru Bakan), “Avrupa’da İslamofobi ve Türkofobi: Gümülcine’de Yenicemahalle Camii’nin Kundaklanması Örneği” (Mevlüt Kaya), “Hamit Macit Selekler’in Şiirlerinde Mustafa Kemal Atatürk ve Tarihî İzler” (Ömercan Sönmez), “Varlık Dergisinde Dil Yazıları” (Emine Şenlikoğlu), “Rüştü Onur’un Şiirlerinde İzlekler” (Kebire Sali), “Şiire Adanmış Bir Yaşam: Cahit Sıtkı Tarancı’nın Şiirlerinde Otobiyografik İzler” (Emine Gut), “Kitap Değerlendirme / Hilal Özkaya, Giresun Halkevi ve Bilgi Irmağı Aksu Dergisi” (Nurgül Gürsoy).

Akademik çalışmaların yayın dünyasına kazandırılmasında yeni bir nefes olan Hars Akademi, adıyla, logosuyla ve yayın politikasıyla oldukça özgün bir yayın organı olarak www.harsakademi.com adlı web sitesinden okurlarına açık erişim sağlamış durumdadır. Böylelikle aylarca, yıllarca çaba harcanarak hazırlanan akademik çalışmalara, dileyen herkes internet ortamında ücretsiz bir biçimde erişebilmektedir. Hars Akademi’yi ve başta Doç. Dr. Hatem Türk olmak üzere, derginin tüm emektarlarını kutluyor, kolaylıklar diliyoruz.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık