İL ÖZEL İDARESİNDEN AÇIKLAMA VAR


7 Şubat 2025 tarihli gazetemizde “İl Özel idaresindeki İhalelere Milletvekili Damgası” başlıklı köşe yazım yayımlanmıştı.
Köşe yazımda,yetkililerin bu konularda yapacakları açıklamaları sütunlarında yayınlamayı bir görev sayarım demiştim.
Köşe yazımla ilgili Özel İdare Genel Sekreterliğinden bir açıklama geldi.
Genel Sekreter Tolga Erener imzası ile gelen açıklamayı noktasına, virgülüne dokunmadan, yazımla birlikte gazetemizin 5. sayfasında okuyabilirsiniz.
7 Şubat 2024 tarihli yazım.
İL ÖZEL İDARESİNDEKİ İHALELERE MİLLETVEKİLİ DAMGASI
İlimizde afetler meydana geldiğinde, tahribatların giderilmesi amacıyla il emrine ödenek gönderilmektedir.
Gelen ödeneklerle belediye sınırları dışında yapılacak işlerin ihalesi ve işin takibi İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır.
Bu tür ihaleler, işin aciliyetine binaen genellikle pazarlık usulü gerçekleştirilmektedir.
Yapılan ihalelerde, kırım’ın çok çok az olması ve işlerin genellikle aynı kişiler tarafından alınması dedikodulara neden olmakta ve kamu vicdanını da oldukça rahatsız etmektedir.
Konuyla ilgili iki çarpıcı örnek veriyorum.
8 Ocak 2024 tarihinde yapılan batı grubu muhtelif köy yolları işi;
Yaklaşık maliyet: 47 Milyon 629 Bin TL.
İhale edilen bedel: 47 Milyon 562 Bin TL.
Kırım; %0.14
9 Ocak 2024 tarihinde yapılan muhtelif doğu grubu köy yolları işi;
Yaklaşık maliyet: 54 Milyon 732 Bin TL.
İhale edilen bedel: 54 Milyon 506 Bin Tl.
Kırım:%0.41
Pazarlık usulü yapılan birçok ihalede, yaklaşık maliyete çok yakın tekliflerin sunulması kafalarda soru işareti oluşturmaktadır?
Özel idare’nin afet kapsamında yapmış olduğu pazarlık usulü ihaleler başta olmak üzere, diğer pazarlık usulü yapılan ihalelerde, kırımların çok küçük miktarda olması milletvekili Nazım Elmas’ın dikkatini çeker.
Milletvekili Elmas bu konuda yetkililerle görüşür. Görüşmenin ardından pazarlık usulü yapılan ihalelerde gerekli rekabetin sağlanabilmesi amacıyla çok sayıda firmaya teklif verilmeye başlanır.
Konuyu milletvekili Sayın Elmas’la görüşerek bizzat teyit ettim.
Milletvekili Elmas olaya müdahil olduktan sonra pazarlık usulü ihalelerde 30-40 firmaya teklif mektupları verilmeye başlanılmıştır. Ve ihalelerde kırımlar %30’lara kadar yükselmiştir.
Örnek,
21.10.2024 tarihinde yapılan Camili, Erimez, Kulakkaya Grup Yolu Taş İstinat Duvarı Yapım İşi ihalesidir.
Yaklaşık maliyeti 74 Milyon 586 Bin lira olan iş için 40 firmaya davet mektubu gönderilmiş ve söz konusu iş, 52 Milyon 371 Bin Tl’ye ihale edilmiştir.
Adı geçen işte, %30’a yakın kırım olmuş ve devletin kazancı ise, yaklaşık 23 Milyon TL’dir.
Milletvekili Elmas’ı bu hassasiyetinden dolayı kutluyorum.
Ve soruyorum;
İhaleye girenler müneccim mi ki yaklaşık maliyete yakın fiyat teklifi verebiliyorlar?
Özel İdare’nin ilgili birimleri bir milletvekilinin uyarması ile mi devletin menfaatini düşünecekler?
Afet kapsamında yapılacak işler başta olmak üzere, diğer ödeneklerin bölünmeden açık ihale ile veya aciliyete binaen pazarlık usulüyle yapılması gerekirken, bölünerek ve zamana yayılarak doğrudan temin yöntemi ile yapılıyor mu? Yapılıyor ise yasal mıdır?
İçme suyu işlerinde pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde, kırımların küçük miktarlarda yapıldığı ve yaklaşık maliyete çok yakın fiyatlarla işlerin ihale edildiği doğru mudur?
Pazarlık usulü ile yapılan içme suyu ihalelerinde de çok sayıda firmaya teklif mektubu veriliyor mu?
Doğrudan temin yolu ile yapılan alımlarda da çok sayıda firmaya teklif mektubu verilemez mi?
Yetkililerin bu konularda yapacakları açıklamaları, sütunumda yayınlamayı bir görev sayarım.
Ayrıca, il genelindeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarında gerek pazarlık usulü ihalelerde ve gerekse doğrudan temin alımlarında rekabetin sağlanabilmesi ve kamu menfaati açısından, çok sayıda firmaya teklif verilmesi sağlanmalıdır.
Bu konuda Sayın Valimizin bir genelgesi yeterli olacaktır.
İL ÖZEL İDARE GENEL SEKRETERİN AÇIKLAMASI
Cahit Akdoğan’ın Facebook sayfası ile bazı basın organlarında yayınlanan köşe yazısında, İl Özel İdaremizdeki Afad İhaleleri ile ilgili beyanlarına, kamuoyunu aydınlatmak için cevap verme zarureti doğmuştur.
Bahse konu yazıda özetle ilimizde meydana gelen Afetlerle ilgili ihalelerde kırım miktarlarının çok az olması ve işlerin aynı kişiler tarafından alınması dedikodularının kamu vicdanını rahatsız ettiği belirtilerek bununla ilgili 8 ve 9 Ocak 2024 tarihlerinde Giresun Merkez Köylerinde Doğu ve Batı Grubu olarak ayrılarak yapılan ihaleler örnek gösterilmiş, daha sonraki ihalelerde gerekli rekabetin oluşması için daha çok firmaya teklif sunulmaya ve kırım miktarının daha fazla olmaya başlandığı belirtilip, buna örnek olarak da 21.10.2024 tarihinde yapılan Giresun Merkez Camili-Erimez-Kulakkaya Grup Yolu Taş İstinat Duvar Yapım işi ihalesi örnek olarak verilmiştir. Ayrıca yine aynı yazıda yine Afet kapsamında İçme suyu işlerinde pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde kırımların küçük miktarlarda yapıldığı belirtilmiştir.
İdaremizce 2024 yılında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde toplam 125 adet ihale yapılmış olup; 98 adet ihale sözleşmeye bağıtlanmış, 27 adet ihalede iptal edilmiştir. Ayrıca Afet ve Acil Durum Harcamaları Yönetmeliğinin 17. Maddesi pazarlık usulüne göre 13 adet ihale yapılmış ve sözleşmeye bağlanmıştır. İdaremizce 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun pazarlık usulüne göre yapılan ihalelerde mevzuat gereği en az 3 istekli davet edilmesi gerekirken daha fazla rekabet ortamı oluşması ve kamu yararı gözetilmesi için çok fazla sayıda firmaya davet gönderilmiştir
İdaremizce afet kapsamında yapılacak ihalelerin dosyası hazırlandıktan sonra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne gönderilmekte ve ilgili müdürlüğün kontrol ve onayından geçtikten sonra ihale işlemleri başlatılmaktadır. Ayrıca yer tesliminden sonra imalatların kontrolörlüğü de İdaremiz personelleri ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personelleri koordinesinde gerçekleştirilmektedir.
2024 yılı başında yapılan ihalelerde de çok sayıda istekliye davet mektubu gönderilmiştir. 8-9 Ocak 2024’de yapılan ihaleler ile ilgili olarak, İdaremizce “Giresun İli Merkez İlçesi Batı Grubu Muhtelif Köy Yolları Kargir İstinat Duvarı ve Kutu Menfez İnşaatı Yapımı (Afet)” işi ihalesinde 08 Ocak 2024 tarihinde 48 firma davet edilerek ihale yapılmıştır. İhaleye 2 istekli teklif sunmuştur. Yine İdaremizce “Giresun İli Merkez İlçesi Doğu Grubu Muhtelif Köy Yolları Kargir İstinat Duvarı ve Kutu Menfez İnşaatı Yapımı (Afet)” işi ihalesinde 09 Ocak 2024 tarihinde yine 48 firma davet edilerek ihale yapılmıştır. Bu ihaleye de 2 istekli teklif sunmuştur. Yine İdaremizce içme suyu projeleriyle ilgili Ekap üzerinden yapılan ihalelerde yine mevzuatın öngördüğü sayının üzerinde firma davet edilmektedir.
İstekli sayısının arttırıldığı belirtilen 21.10.2024 tarihinde yapılan Giresun Merkez Camili-Erimez-Kulakkaya Grup Yolu Taş İstinat Duvar Yapım işi ihalesinde ise 41 firma davet edilmiştir. Bu İhaleyi alan firma daha evvel 8 ve 9 Ocak 24 tarihlerindeki Giresun Merkez Köylerinde yapılan ihaleye’de davet edilmiş ancak teklif vermemiştir.
Sonuç olarak gerekli rekabet şartları kurumumuz tarafından oluşturulduğu için ayrı ayrı ihalelerdeki kırım oranlarının farklı olması , ihalenin yapıldığı tarihteki piyasa koşulları ve yapılacak işin mahiyetine bağlıdır. Bu konuda idaremiz gayet şeffaf olmuş ve kamunun daha az maliyete daha çok hizmet yapması için gerekli çalışmaları yapmış ve yapmaya devam edecektir.
13.02.2025
Tolga Erener
Giresun İl Özel İdaresi Genel Sekreteri

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.