DOLAR: 34.3 TL
EURO: 37.1 TL

Vali Yalnız Bırakılmamalı

Dün
46 kez görüntülendi

Vali Yalnız  Bırakılmamalı
Reklam

Son yıllarda fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününe büyük zararlar veren kahverengi kokarca bugünde korkunç tahribatına hız kesmeden devam etmektedir.

Şu ana kadar yapılan mücadelelerden tatminkar sonuç alınamamıştır. Bu nedenle de kokarcanın çokça görüldüğü illerde valilikler koordinesinde yeni bir mücadele safhasına geçilmiştir.

Komşu iller; Ordu, Samsun, Trabzon ve fındık üretiminin yapıldığı bazı illerde belediye ve paydaşların katkısı ile bu zararlı böcekle mücadele yürütülmektedir.

Zararlı haşereden korunmak için ilimizde Sayın Valimiz Mehmet Fatih Serdengeçti’nin başkanlığında yetkililerce hummalı bir çalışma yapılmaktadır.

Hem Vali, hem de İl Tarım Müdürü Dr. Muhammet Angın kokarca ile mücadelede örnek ve takdir edilecek bir çalışma sergilemektedir.

Bu konuda özverili çalışma yürüten Sayın Vali Serdengeçti, diğer illerde henüz kurulmayan kahverengi kokarca ile mücadele için valilikte bir dernek kurdurmuş, hazırlatmış olduğu projede İçişleri Bakanlığından destek almıştır. Bu mücadelede İl Özel İdaresi de önemli miktarda katkı sağlamıştır.

İl Tarım Müdürlüğü de bu alanda önemli adımlar atarak çalışmalarını il genelinde planlı ve hızlı bir şekilde yürütmektedir. İlçelerde ise; Kaymakamlar koordinesinde, İlçe Tarım Müdürlükleri bazı paydaşlarından destek alarak muhtarlarla işbirliği halinde köylerdeki kapalı alanları ilaçlamaya başlamaları, bu mücadelede önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu mücadeleye, Fındık Araştırma Enstitüsü’nünde önemli katkı yapacağına inanıyoruz. Ayrıca bu konuda üniversitenin de destek vermesi kokarca ile mücadeleyi daha da kolaylaştıracaktır.

Ama takdir edilir ki bu çok zararlı böcekle mücadele, sadece valiliğin çabasıyla başarıya ulaşamaz. Önceki yazımda da belirttiğim gibi seferberlik ilan edilerek bütün paydaşların elbirliği yapmaları gerekmektedir.

İlimizde; Ticaret Borsası, Karadeniz İhracatçılar Birliği, Ziraat Odaları ve bazı belediyelerin bu mücadeleye az veya çok katkısının olduğu,Ticaret ve Sanayi Odasının da önemli ölçüde destek vereceği bilgisine ulaştım. Esnaf Odalarının da en üst düzeyde destek olacağına inanıyorum. Katkılarından dolayı hepsine ayrı ayrı teşekkür eder, desteklerini artırmalarını bekleriz.

Valiliğin başlattığı bu mücadeleye; üreticilerin kuruluşu olan ve bugüne kadar sesi çıkmayan fiskobirlik ile en büyük fındık ihracatçısı Ferrero’nun da katkı yapmalarını bekliyoruz. Ayrıca fındık tüccarları da mücadele halkasına katılmalıdırlar.

Fındığın başkentini istila eden bu zararlı haşereden kurtulmak için için Vali ve Tarım Müdürlüğü yalnız bırakılmamalı, bütün paydaşlar gücü oranında katkı sunmalı, topyekün mücadele yapılmalıdır.

Yoksa geçmiş tarihte çekirge istilasından sefalet çeken toplumlar gibi, biz de kokarca istilasından kurtulamayarak geçmiş toplumların akıbetini yaşayabiliriz.

Reklam
Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık